Eerst iets over flow. Flow is een begrip wat erop neerkomt dat je opgaat in je werkzaamheden op zo’n manier dat je uitgedaagd wordt op het randje van je kunnen. Dus aan de ene kant de uitdaging van het werk en aan de andere kant jouw competenties, skills en knowhow die je ultiem in kan zetten bij het (creatieve) werk.

 

Flow heeft alles te maken met energie. Met focus. Met uitdaging. Met grenzen verleggen vanaf een stabiele basis. Die basis is een dosis ervaring gecombineerd met genoeg positieve activiteiten zodat je energielevel hoog zit. Flow is moeilijk haalbaar als je in een lastige situatie zit die teveel van je eist. Dus een belangrijke voorwaarde voor flow is het opruimen van energievreters. En aan de andere kant genoeg uitdaging en energieboosters die jou optimaal laten presteren.

  1. Hoe kom je / bereik je die creatieve flow.
  2. Hoe hou je deze creatieve flow vast.

“Je kan niet tot grootse creatieve dingen in staat zijn als je het in jezelf zoekt.”

  1. Hoe bereik je creatieve flow. Door eerst in een goede stemming te komen. Bewust eerst afleiding zoeken en je niet focussen op je werk. Ik ben hier echt een meester in! Bovenstaand plaatje is deel van mijn ‘ochtendritueel’. Dat is dus een paar potjes gamen in dit geval het spel Cashflow, een paar Ted Talks luisteren en lekker op Pinterest zitten. Ik haal mijn inspiratie bewust vaak niet uit mijn eigen vakgebied maar juist uit totaal andere dingen. Vakanties, herenmode, films, lifestylegoeroes of het Google News wat speciaal op maat is en past bij mijn zoekresultaten. Je hebt dus zelf in de hand of je de dingen opzoekt die jouw geest stimuleren en prikkelen. Hierbij denk je niet bewust aan de uitdaging, maar houd je die uitdaging, vraagstuk of probleem onbewust vast om zo uit wat je aan het doen bent — afleiding en inspiratie — creatieve oplossingen te bedenken.
  2. Hoe houd je de flow vast? Door genoeg energie te houden en een ritueel te maken van hoe je tot de flow komt. Zodat je elke keer weer terug kan gaan naar die flow toestand. Weet voor jezelf waar je ‘aan’ van gaat en wat je triggert om in een creatieve bui te komen. Maak daar een lijstje van zodat je het een volgende keer makkelijker kan toepassen. Weet ook wat killing is voor jouw passie. Misschien gaat dit niet voor elk beroep op, sommige beroepen zijn vrij passieloos en saai, maar voor mensen die echt doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn geldt dit advies wel. Dus wees kritisch in wat voor werk je aanneemt. Werken voor het geld vind ik een verkeerde instelling. Geld komt altijd wel vanzelf naar je toe als je het toelaat. Werk is voor mij nu echt doen waar ik energie van krijg. Ik heb een poos gehad dat ik maar alles aannam uit een soort noodzaak voor geld, maar dat zorgt ervoor dat je soms compromissen moet sluiten om maar een opdracht te krijgen. En van compromissen word je vaak zelf niet gelukkig.
Flow afschermen.

Flow is als ik naar mezelf kijk vaak een toestand waarin je je niet bewust bent dat je erin zit totdat je er weer uit raakt. Vaak is de tijd dan voorbijgevlogen en was de energie niet te stoppen. Om te zorgen dat je niet uit je flow gaat moet je jezelf afschermen voor alles wat invloed heeft op jouw flow. Negatieve invloeden moet je dus uitschakelen. Voor mij betekent dat internet, mail en telefoon uitzetten of op stil zodat ik niet gehinderd wordt. Omdat ik vaak alleen zit word ik niet gestoord door collega’s, maar als jij die wel hebt, zorg dan dat je met het team een tijd afspreekt waarop iedereen ‘deep work’ kan doen. Verder zoek ik soms juist de ruis van een leuke creatieve koffietent op, Heilige Boontjes in Rotterdam is zo’n plek, juist die drukte maakt dat ik me goed kan focussen. Verder heb je apps als Freedom of Noisli die helpen om afleiding te blokken en ruisgeluid (white noise) te produceren.

“Wanneer je creëert vanuit die hogere dimensie ontstaan de ideeën vanuit ingeving.”

Creation state.

Voor de meeste mensen geldt dat ze ’s ochtends het meest productiefst zijn. Zelf ben ik meer een avond of nachtdier wat betekent dat ik ’s ochtends juist vooral dom werk doe — of mezelf opvul met inspiratie — waar ik niet teveel bij hoef na te denken. Of werk wat dus weinig creativiteit vraagt. Voor echt creatief werk creëer ik dus eerst de juiste setting. Een aantal dingen waar ik heel erg door geïnspireerd wordt en die dus mijn anker-state voor creatief werk zijn, zijn chille muziek, een alcoholisch drankje, lekker eten, in de vrije natuur en buitenlucht zijn, een warme douche nemen, films kijken, wierook branden, sigaartjes roken en soms vooral niet bezig zijn met het werk wat ik moet doen. Dit klinkt tegenstrijdig maar creativiteit komt bij mij vooral wanneer ik afleiding zoek, maar dan wel doelbewuste afleiding. Ook gebed en meditatie helpen mij om tot goede ideeën te komen. Verder heb ik standaard vaak meer dan 20 tabbladen open in mijn webbrowser en ik overdrijf niet als ik zeg dat het soms richting de 50 gaat. Het heeft dus ook te maken met inspiratie vanuit de juiste bronnen.

Een laag dieper.

Flow heeft ook alles te maken met spiritualiteit. Met zingeving. Open staan voor ingevingen van boven. Ik ken genoeg menselijke inspiratiebronnen (via YouTube) die allemaal wijzen naar iets hogers, iets buiten henzelf wat hen buitenproportioneel laat presteren. Zij noemen dit het Universum, ik noem hem God. Daarom is de link tussen geloof en scheppend bezig zijn niet zo moeilijk te leggen. God zelf is een Creator, een schepper die de schepping, het heelal gevormd heeft. Wie beter dan God kan zo mensen inspireren om te ontdekken wat buiten hun kunnen ligt maar wel voor hen beschikbaar is?

Inspiratie & flow.

Inspiratie en flow gaan mijns inziens gelijk op. Inspiratie komt van het woord inademen. Het Van Dale woordenboek geeft het woord bezieling als betekenis. Iets tot leven wekken, een ziel geven. Dit wijst terug naar God die Adam schiep. In die zin kan je scheppend werk dus herleiden tot God. Alle goede ideeën komen dus van hogerhand en ontstaan dus door ingeving. Dat je een ingeving krijgt valt dus alleen al uit het taalgebruik af te leiden op iets buiten jezelf. Daarom stel ik dat alle goede kunstenaars en mensen met een creërend beroep iets zoeken buiten zichzelf wat hen vervulling geeft. Je kan niet tot grootse creatieve dingen in staat zijn als je het in jezelf zoekt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *