Waarom hebben de meeste mensen een hekel om voor de camera te staan? Wat zorgt daarvoor? Wat maakt het anders dan in real-life? Als je weet hoe het werkt is het een verlengstuk van wie je bent. En helpt het met je business!

Oké, waarom deel ik dit? Ik heb zelf modellenwerk gedaan (nog steeds trouwens) en ik vind acteren en voor de camera staan leuk. Lekker uitsloven, een rol aannemen en er nog voor betaald krijgen ook. Dat voelt niet als werken, maar het is wel supertof! Is dit altijd zo geweest? Nee, vroeger had ik er ook een hekel aan, ik schaamde me voor mezelf. Was onzeker. Zag altijd de lelijke, niet kloppende gedeeltes van mezelf. M’n scheve neus bijvoorbeeld. Of dat ik te skinny was. Of dat m’n ene oog meer dicht zit als ik lach dan m’n andere oog. Of als ik lach dat m’n tandvlees te veel zichtbaar is… Kortom, waarschijnlijk herkenbaar voor veel vrouwen. Misschien ook wel voor mannen?! Ik vergeleek mezelf met anderen. Deed het nooit goed genoeg. Allemaal extreme onzekerheid en perfectionisme. En dat is vaker wel dan niet het probleem. Eigenwaarde. Zelfvertrouwen!

Stop dus met jezelf te vergelijken. En besef dat om goed voor de camera en op beeld te verschijnen er vaak een hoop trucjes worden uitgevoerd. Modellen of acteurs zijn in het echt ook lang niet altijd knap. Zeker niet lelijk, maar vaker gewoon gewoon. En om zelf ook beter uit de verf te komen heb ik wat tips voor jou:

  1. Oefen met selfies nemen en korte videootjes maken. Selfies ansich zijn 9-van-de-10x gewoon slecht. Dit komt door de hoek waaruit je de foto neemt. Zo’n lens is te dichtbij en vertekent je gezicht enorm. Als je al een betere selfie wilt, hou je mobiel dan dwars (landscape) en op afstand. Op die manier wordt het beeld al beter. En kijk vooral niet naar het scherm als je de foto maakt, maar naar de lens. (Al kan je wel beginnen met eerst jezelf te zien als je de foto maakt)
  2. Belichting. Dit is ook eigenlijk altijd de oorzaak voor slechte Video Calls. Naast dat de meeste webcams van laptops gewoon slecht zijn. Maar de meeste medium tot high—end smartphones hebben vaak wel een prima camera voor Video Calls. Dus in dat geval zorg dat je niet in een donkere ruimte zit, maar zeker ook niet in een fel frontaal licht. Vlak voor een raam is dus licht, maar kan soms te fel zijn, wat ervoor zorgt dat je dan een heel uitgebeten gezicht krijgt op een witte achtergrond. In dat geval helpt vitrage — dat wat je oma vroeger had om het licht te dempen — om dus wat minder fel licht in huis te hebben.
  3. Leer welke kant van je gezicht het beste is om naar de camera te draaien. Wat is jouw beste kant?
  4. Oefen met gezichtsuitdrukkingen. Als je niet mag praten, kan je soms een (gek) gezicht trekken waarmee je laat zien dat je wel betrokken bent en niet ondertussen je mail zit te checken!
  5. Trek kleren aan die bij jou passen! Ga niet in je onesie en hoody of trainingspak achter het scherm zitten, tenzij je een sporter bent ofzo. Maar wees ook niet te stijf en altijd formeel in je overhemd + jasje.

Waar de titel op slaat. Personal branding is een verlengstuk van wie jij bent. Het is niet wie jij bent, maar het laat wel iets zien van wie je bent. Zakelijk helpt het je om je te profileren. (Komt van het woord profiel, profielfoto, etc.) Als je al de juiste foto hebt is dat weer een kleinere stap om mensen te overtuigen van je expertise. Al ben ik daar zelf niet zo’n voorstander van om mensen te moeten overtuigen. Ik geloof meer in persoonlijke uitstraling en authenticiteit. Als je jezelf bent klopt je uitstraling en trek je de mensen aan die je nodig hebt. En vinden mensen jou omdat jij hebt wat zij niet hebben.

Besef dus ook dat jij uniek bent. En dat als je jezelf gaat vergelijken met een gemanipuleerd beeld je sowieso verliest. Want alles wat je op beeld ziet is gemanipuleerd. Modellen worden eerst in de make-up gezet, acteurs idem dito. Bij reclameshoots wordt er nog een hoop gephotoshopt. Kortom wat je ziet is een ideale momentopname maar niet hoe de werkelijkheid 9-van-de-10x is. En ja ik ben wel voorstander van om jezelf goed te presenteren alleen besef dat je zoiets ook gewoon kunt leren. Acteurs en modellen hebben daar jarenlang voor getraind en geleerd, dus geen wonder als zij goed voor de camera staan. Maar jij kan het dus ook leren!

Wil je in de comments (reacties) me laten weten of je hier iets mee kan?! Zou ik leuk vinden! Als ik merk dat er animo voor is ga ik hier vaker over schrijven!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *