Ok, de titel heeft een klein beetje uitleg nodig. Ik heb ooit het vak typografie gehad op de Kunstacademie van een vakidioot waar ik achteraf toch wel van hield. Typografie is het vak van letters en lettertypes (fonts). Hij legde uit dat als je letters leest, dus als het storend is voor je ogen, dat dan de typografie slecht gedaan was. Met andere woorden, 9 van de 10x lees je over de letters heen en ben je niet bewust van de lettertypes en dat is maar goed ook!

Ik moest toen een onderzoek doen naar typografie en ik besloot het boek Letterfontein te kopen. Daar heb ik diverse dingen van geleerd. Later heb ik 3 jaar als DTP’er gewerkt en veel magazines en boeken opgemaakt. Hierdoor is mijn Letterliefde nog meer aangewakkerd. Inmiddels vertaal ik dit soort old-scool typografische kennis naar het web en hieronder dus 12+1 tips om je teksten op de website of in je branding beter te laten ogen. Waardoor je dus er overheen leest, in de goede zin van het woord.

1. Maximale woord-breedte per regel

Dit zou tussen de 8-12 woorden moeten zijn. Uitgaand van een desktop. Op een tablet is dat alleen maar minder en op mobiel nog minder. Oftewel als gevolg daarop voor ideale leesbaarheid hanteer je ruime wit-marges (witmarges). Dit geeft je ogen rust en maakt het fijner leesbaar. En gebruik echt nooit uitvullen op een klein scherm. Het lijkt mooier om de tekst in een blokvorm te presenteren maar je krijgt een gatenkaas aan spaties tussen je woorden.

2. Ideale leesbaarheid op desktop

Voor ideale leesbaarheid hanteer op desktop website voor leestekst 18px grootte. Voor smartphone 60-75% grootte van de desktop versie, dus 10 – 13,5px. Uiteraard verschilt dit per lettertype. Lettertypes met een hoge x-hoogte (Uitleg link Wikipedia) hebben minder regelafstand nodig omdat zulke tekst beter leesbaar is.

De term komt van het opmeten van de letter ‘x’, x is een maateenheid voor alle kleine letters zonder uitsteeksels. Zoals de a, c, e, i, m, n, o, r, s, t, u, v, w, x, z. Een b, d, f, g, h, j, k, l, p, q, y zijn dus uitstekende letters. Ook wel stok of staart genoemd. Stok is een lijn uitstekend naar boven, staart naar onderen.

3. High—end look met koppen

Gebruik voor een high—end look schreeflettertypes voor de koppen en zet ze in FULLCAPS (HOOFDLETTERS/KAPITALEN). Of kies bewust voor iets anders wat afwijkend is. Ja dat komt schreeuwerig over misschien maar je maakt een statement! Dare to be BOLD!

4. #KISS; Keep it stupid simple, maximaal 2 fonts*

Gebruik voor de juiste style een mix van maximaal 2 fonts waarbinnen je het simpel houdt. O en een font is Engels voor lettertype. Voor online gold vroeger dat je een web-font (webfont, wwf of eof) moest kiezen en beperkt was. Sommige zweren bij 1 font, dit zou de snelheid van je website ten goede komen. Dat is opzich waar, maar een goed design scoort uiteindelijk ook op de gebruiksvriendelijkheid en een paar miliseconden langer doet daar niet zoveel aan af. Zegmaar een goede User Experience (UX-Design) komt ook door een mooi font.

*ps. Master the rules before you break the rules.

5. Gratis Google Fonts

Tegenwoordig kan je met Google Fonts een scala aan gratis fonts kiezen. Je design ziet er al snel beter uit als je afwijkt van de standaard fonts. Kies voor leestekst wel een leesbaar font, anders wordt lezen vermoeiend en haken mensen af. Koppen kunnen wel in een fancy font.

6. Kies voor een mix van 2 verschillende fonts

Kies wel versies die niet op elkaar lijken. Dus bijvoorbeeld alternatief + sans-serif.

Contrast is key, net als in de mode. Als alles hetzelfde is wordt het saai, maar teveel extreem contrast wordt schreeuwerig en past niet bij elkaar, het gaat om de juiste verhouding.

7. Verder over contrast; pas variatie in groottes toe voor verschillende soorten tekst,

koppen groter, leestekst kleiner. Zo kan je met één stijl lettertype al enorm variëren zonder dat je een kermis aan letterstijlen gebruikt binnen datzelfde lettertype (bijvoorbeeld bold, cursief, CAPS, light) Keep it simple en stylish!

8. Bekende lettertypes hebben zichzelf bewezen en zijn dus in principe goed.

Zoals Times New Roman of Arial of Helvetica. Alleen wat er bij mij op het Grafisch Lyceum als eerste uitgestampt werd is dus die bekende standaard lettertypes. Ze zijn goed maar niet meer bijzonder. Je valt niet meer op. Mensen met een uitgesproken Karakter worden beter onthouden, zo ook met lettertypes.

9. Lettertypes hebben een bepaalde associatie.

Times New Roman werd voor de krant de Times ontwikkeld, een klassieker dus. Helvetica was modern en werd een poosje door Apple gebruikt. Zelf gebruikte ik vroeger Open Sans voor de leestekst en intro’s en Bebas Neue voor de koppen.

Inmiddels gebruik ik Radnika (Light) voor de paragraaf tekst, Radnika (Regular) voor koppen H2-H5 en Work Sans Heavy (900) voor de H1 koppen. Work Sans Heavy vond ik wel passen bij de Rotterdamse directheid waar ik van hou. En voor microtypografie (details) gebruik ik Antonio Regular zoals je kan zien in de comment count, hint: make it count, laat je reactie onder achter, vind ik leuk! Hoewel ik Helvetica Neue dus een mooi font vind, is het iets te cliché.

Hierbij heb ik nog een extra font voor quotes en blog koppen (zie bovenaan, Work Sans in Light versie) omdat ik onderscheid wou maken tussen inspirerende Blog content en zakelijke content.

Ik breek dus m’n eigen regels maar dat kan heel goed zolang je weet wat je doet. Bij twijfel: follow the rules!

10. Nog een tip. Speel met regelafstand en letterspatiëring.

Teveel regelafstand in Koppen ziet er niet uit. Zie lettertypes als grafische elementen waarmee je een stijl neer kan zetten. De ‘zwartheid’ van een tekst geeft een bepaalde look. Zwartheid zie je als je van een afstand naar de tekst kijkt en de letters ziet als een vlak in plaats van tekst. Hoe vetter de tekst hoe zwarter en dus hoe meer ‘into your face’. Subtiele boodschappen wil je dus licht hebben en niet vet. Dat kan dus door regelafstand en spatiëring gewoon met de tekst in Regular of Light zonder dus in Bold te zetten. Misschien een tip voor gevorderden maar je gaat het verschil merken als je het eenmaal weet.

11. Geef genoeg witruimte na een enter zodat je ziet dat een alinea over is, afgelopen dus.

Maar niet te weinig dat het bijna net zoveel is als de regelafstand. Een mooie verhouding is 1,25em — 1,5em. Waarbij 1 dan de normale regelafstand is en die 0,25/0,5 extra halve regel afstand. Dus bijvoorbeeld 18pt (punten) x 1,25 (1+0,25) = 22,5pt regelafstand. Al geldt deze verhouding vooral voor leestekst tot maximaal 16pt. Stel 12pt x 1,25 = 15pt regelafstand. Bij koppen kies ik voor minder regelafstand, zie vorig punt 10 .

12. Nog een tip. Lees je eigen teksten op je smartphone

Lees de teksten van jouw website op je smartphone, en doe net alsof jij jouw klant bent. Is het fijn leesbaar? Zonder leesbril? Begrijpelijk? Probeer het eenvoudig te houden. #KISS.

13. Finally, schrijf ook gewoon goede content.

Inhoudelijk goed en fijn opgemaakt. Maximaal 4-5 regels per alinea en gebruik voldoende enters tussen alinea’s en tussenkopjes aan het begin van een alinea.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sprak dit project je aan maar vraag je jezelf af of dit ook voor jou mogelijk is?

Misschien heb je nog een aantal bezwaren die je tegenhouden om een nieuwe huisstijl te laten ontwerpen; Zoals:

  1. Hoelang duurt het ontwerpen van een huisstijl?
    ± 1 Maand. Tegenwoordig beginnen we niet aan een opdracht voordat klanten betaald hebben en onze 3 questionnaires ingevuld hebben. Het ontwerpen zelf duurt niet zo lang maar klanten vergeten dat ze actief mee moeten denken en dus die tijd in moeten plannen. Daarom gaat er na een ontwerp van mij vaak wel een week voorbij voordat er een reactie komt. Dus dit is inclusief bedenktijd (incubatietijd, de tijd die jij nodig hebt om te wennen aan een origineel vooruitstrevend idee en dit te laten landen), feedbackrondes en optimalisatie tot eindresultaat.
  2. Hoe werk je?
    Zie hieronder “Hoe wij te werk gaan”.
  3. Hoeveel kost het?
    Klik hieronder op de knop “Weten wat het kost”. Dit project heeft ongeveer €3000 gekost, daarvoor heb je een originele ontworpen huisstijl en een eenvoudige moderne website in jouw huisstijl.
  4. Waarom moet ik bij jou zijn?
    Ik ben logo design expert en weet de branding ook perfect te vertalen naar een goed werkende strakke originele website in de complete uitgevoerde huisstijl. Daarbij verzorg ik het totaalpakket waarin ik samenwerk met andere experts die ook tot de top in hun vakgebied behoren. Ik ben ook opgeleid in Grafisch Ontwerp en Art Direction. Inmiddels staat de teller op meer dan 50 logo ontwerpen, op de homepage staan logo’s van klanten waarvan de overgrote meerderheid ons werk is. Leuk feitje, een aantal door mij ontworpen logo’s gaan in 2025 al 10 jaar mee, klanten zijn nog steeds trots en tevreden op mijn creaties!
  5. Wat levert het me op?
    Zie 4, maar ook een representatief moderne uitstraling. Het helpt je om jezelf makkelijker te presenteren voor nieuwe leads. De drempel wordt verlaagd om contact op te nemen en je herkenbaarheid neemt toe. Kortom super waardevol als je een groter publiek wilt aanspreken of als je je juist meer op een nichemarkt wilt richten en je doelgroep beter wilt targeten.

(Nog meer) weten wat nodig is om je voor te bereiden op een nieuwe huisstijl of logo?

FAQ’s?

Ik bied expertise in complete high–end branding trajecten waarin ik alles verzorg; van fotografie, copywriting tot logo- en webdesign, met oog voor detail, optimalisatie en altijd denkend vanuit het grotere geheel. Zodat in alles de rode draad consistent en tot in de puntjes perfect is. Klanten zoals RQCK® zijn onze sweet spot, voel jij je aangesproken?

Hoelang duurt het ontwerpen van een huisstijl of website?

Het ontwerpen duurt ongeveer 1 à 2 maanden. Dit komt door co-creatie, waarbij je actief meedenkt en tijd inplant voor brainstormen, feedbackrondes en het aanleveren van content.

Waarom duurt het zo lang?

Het kan binnen 1 maand, we gaan er vanuit dat je daarvoor het totaalbedrag vooruitbetaald. Ook verwachten we dat je onze 3 questionnaires ingevuld teruggestuurd hebt voordat we beginnen. Alleen binnen die voorwaarden wordt een oplevertijd van 1 maand gerealiseerd. De praktijk wijst echter uit dat klanten onvoorbereid bij ons komen. Dat is niet erg maar daardoor is een huisstijl binnen 1 maand moeilijk haalbaar. De tijdsduur komt door de benodigde bedenktijd en feedbackrondes. Het doel is een origineel en vooruitstrevend ontwerp waar jij tevreden mee bent. Je hebt het dus zelf in de hand.

Wat moet ik voorbereiden voor een nieuwe huisstijl of logo?

Bekijk concurrentie en zie wat ze verkeerd doen. Zoek logo’s op binnen jouw branche. Zoek logo’s op van merken die je tof vind (hoeft totaal niet gerelateerd te zijn aan jouw bedrijf, liefst gewoon realistisch), zodat we een idee hebben bij wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn. Bijvoorbeeld als je van sporten houdt het Nike logo, of HUGO BOSS, Apple, ik noem maar wat merken die ik zelf tof vind. Ook ontvang ik graag foto’s van jouw producten (al dan niet nog in ontwikkeling) of dienst (indien mogelijk). Dit kun je allemaal vooraf al uitzoeken, ik ga het sowieso van je vragen, dus wil je binnen een maand een nieuwe huisstijl, bereid dit dan alvast voor!

En vervolgens bij de start van een project spreek ik het liefste in real life af met koffie, dit kost een uurtje of ±1-2. Dit zorgt voor de klik en je weet wie je voor je hebt, mij, Bert Flier 😉 Plan dus tijd in voor onderzoek in het beginstadium van een logo ontwerpproces.

Kan ik zelf de content voor de website aanleveren?

Ja, zelfgemaakte foto’s ontvangen we het liefste van jou. Houd er wel rekening mee dat onprofessionele foto’s een onprofessioneel resultaat geven. Zelfde met teksten, je kan je eigen teksten schrijven maar houd rekening met ongeveer 16-24 uur werk (indicatie van 2 à 3 dagen eraan zitten). De meeste ondernemers zijn hier niet goed in en lopen hier op vast!

Tenzij je makkelijk zelf schrijft en weet hoe je SEO geoptimaliseerde teksten schrijft. Als je dit liever uitbesteedt, kan ik het voor je verzorgen, maar jouw input blijft nodig. Per ±300 woorden reken ik één uur werk à €74,- excl. 21% BTW. Gemiddeld een paar A4’tjes teksten laten schrijven kost je ongeveer €800-1000,- exclusief 21% BTW.

Een fotoshoot van jou/team/bedrijf/producten kost ook al gauw €1000+.

Dit alles ter indicatie…

Hoe werk je?

Klik hieronder op één van de 10 stappen om meer te lezen (je gaat naar dat betreffende onderdeel op de pagina werkwijze). Idealiter hanteren we een vaste werkwijze. Dit zorgt ervoor dat het ontwerpproces effectief en snel verloopt. Als in: een duidelijke briefing vooraf zorgt voor minder feedback en wijzigingen later in het proces en is dus fijner werken.

Hoeveel kost het?

Een high–end branding project zoals RQCK® kan al vanaf €997 voor een origineel huisstijlontwerp, €2960 voor het minimalistische webdesign en de realisatie van een moderne, goed werkende website. Met een focus op UX & SEO. (User Experience en Search Engine Optimization.) Alle prijzen excl. 21% BTW. Klik op “Weten wat het kost” voor meer informatie.

Waarom moet ik bij jou zijn?

Ik verzorg het totaalpakket. Ik ben zowel een generalist als een specialist. Ik ben een expert in logo design en weet dit ook te vertalen naar een goed werkende website (UX & SEO optimized) in de complete uitgevoerde huisstijl. Heb al meer dan 50 logo’s ontworpen, op mijn homepage staan logo’s van klanten, waarvan de overgrote meerderheid door mij ontworpen zijn. Leuk feitje: in 2025 bestaan een aantal logo’s 10 jaar, dat pleit voor minimalisme en tijdloosheid. Klanten zijn nog steeds trots en tevreden op mijn creaties! Vandaar dat het een duurzame investering is die over de langere termijn je herkenbaarheid verhoogt, omdat je logo hetzelfde blijft en niet aan trends gebonden is en dus niet uit de mode gaat. Ik ben ook opgeleid in Grafisch Vormgeven aan het Grafisch Lyceum Rotterdam en Art Direction aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam.

 

Wat levert het me op? (ROI)

Een moderne, representatieve uitstraling die je helpt bij het aantrekken van nieuwe leads en het verbeteren van je herkenbaarheid. Goede branding maakt je marketing effectiever en helpt je doelgroep beter te targeten.

Leuk feitje: in 2025 bestaan een aantal klantenlogo’s 10 jaar!, dat pleit voor minimalisme en tijdloosheid. Klanten zijn nog steeds trots en tevreden op mijn creaties! Vandaar dat het een duurzame investering is die over de langere termijn je herkenbaarheid verhoogt, omdat je logo hetzelfde blijft en niet aan trends gebonden is en dus niet uit de mode gaat.

Wil je weten wat ik voor jou kan doen?

Neem contact op via de website, zie hieronder of stuur mij een InMail via LinkedIn. Of bel gewoon ouderwets, ’s ochtends neem ik de telefoon niet op, dus je bent gewaarschuwd. Werkuren zijn tussen 11-20.00 uur…